Man kan købe de fleste madvarer i supermarkederne, men naturens egen mad smager nu engang bedst.
Man skal dog have styr på, hvilke planter man må spise, så man ikke kommer til at spise giftige planter, som kan give ondt i maven. Her er et udpluk af nogle af de planter, man kan finde i skoven, på stranden og andre steder. Husk, at man altid skal lade noget være tilbage i naturen, man bør derfor aldrig tage mere, end hvad der kan være i en almindelig bærepose.

Strandarve
Strandarven smager af agurk, og kan fx bruges i græsk tzatziki eller som tilbehør til fisk. Strandarve findes på de fleste hvide strande, og den kan både sankes i for- og efterår.

Havtorn
Du kan finde havtorn ved de fleste strande. Det kan godt være lidt besværligt at plukke havtorn. Der er nemlig rigeligt med torne på grenene. Bærrene kan sagtens spises rå, men de kan også bruges i næsten alt, der kan spises eller drikkes. Havtorn kan sankes i efteråret.

Kantarel
Det er forholdsvist let at finde kantareller i skovbunden. Deres karakteristiske gule farver lyser næsten op som guld mellem alle efterårets nedfaldne blade. Du kan finde kantareller ved rødderne af de fleste sorter af træer.
Kantareller kan sankes i efteråret.

Ramsløg
Ramsløg findes i skovbunden. De kan bruges som grøntsag og som krydderurt, de er fx gode i wokretter. Det er vigtigt, at man ikke forveksler ramsløgene med den giftige liljekonval. Hvis man nulrer bladene kan man dufte, om der er tale om ramsløg. Ramsløgene dufter nemlig, hvilket liljekonvallen ikke gør. De kan sankes fra om foråret.

Almindelig pigsvamp
I modsætning til de fleste andre svampe, så har pigsvampe hvide pigge. Det har den under dens hat. Du kan finde den de fleste steder. Den er dog mest almindelig i løvskove. Svampene kan sankes hele året.

Skvalderkål
Skvalderkålen bliver ofte betragtet som en ukrudt. Planten vokser i haver, parker, løvskove, vejkanter og på enge, og kan sankes hele året. Skvalderkålen egner sig godt til salat, pesto, wok og suppe.

Skovsyre
Skovsyre er almindelig i det meste af landet, og er kendetegnet ved de kløverlignende blade og den langstilkede hvide blomst. Den fungerer som syrlig frisk pynt på en ret eller en skive brød. Den kan sankes fra om foråret.
OBS! Indtag af store mængder skovsyre kan give opkast.

Stor trompetsvamp
Du kan kende trompetsvampen på dens krøllede udtryk og dens sorte/grålige farve. Med lidt god vilje ligner svampen en lille trompet. Du kan primært finde den under ege-, bøge- og grantræer.
Trompetsvamp kan sankes i efteråret.

Brændenælde
Den let genkendelige plante kan plukkes i det meste af landet. Vær forsigtig med at plukke den, da bladende svier. Skolder man dem med kogende vand, svier de ikke længere. Brændenælder kan bruges i pesto, i wok, suppe og i brød. Eller en kop te, hvis man er mere til det. De kan sankes fra om foråret.

Østershat
Østershat er forholdsvis let at finde. Svampen vokser nemlig ofte i etager ovenpå hinanden. Den findes primært på løvtræer som bøg. Østershat er mest udbredt, når den første nattefrost har indfundet sig herhjemme. Herefter kan du sanke den gennem hele vinteren.

Mælkebøtte
Mælkebøtter kan spises. Bladene smager hen ad rucola, men gå efter de friske skud. Brug dem i fx salater. De gule blade kan drysses ud over kager, eller man kan bruge hele blomsten. Mælkebøtter kan sankes i foråret.

Karl Johan
Svampen Karl Johan er opkaldt efter en svensk konge. Den er desuden en af skovens største svampe. Du kan finde Karl Johan på mosrig skovbund. Den står især ved træerne eg, bøg, gran og andre nåle- og løvtræer.

Vild kørvel
Vild kørvel har en mild smag af anis og persille. Det er de friske grønne blade, som dufter anis, og som bør plukkes – helst inden de mister deres kraft. Kørvel passer godt som tilbehør til røræg, flødeost, salater og kørvelsuppe, men kan bruges i mange andre retter. Vild kørvel kan sankes om foråret.

Løgkarse
Løgkarse er almindelig i Østjylland og på øerne. Man finder dem normalt i parker, ved skovveje, i skovbryn og hegn. De unge blade er bedst før planten begynder at blomstre i maj-juni, og de kan bruges i salater, som pynt og i saucer. De friske blade har en krydret hvidløgsagtig smag.